Strona / Kuchnia

Żywienie dzieci

 

Ogólne założenia dotyczące żywienia dzieci w Akademii

Posiłki przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego
Jadłospisy układane są z dwutygodniowym wyprzedzeniem i zamieszczane na stronie
z uwzględnieniem obowiązujących wytycznych dotyczących prawidłowego żywienia:

  • wysoka jakość i dobór produktów,
  • odpowiednia wielkość porcji,
  • urozmaicone posiłki,

Realizowane są następujące diety:

  • ogólna – lekkostrawna (dieta małego dziecka),
  • bezmleczna,
  • kuchnia mleczna dla dzieci do 1 roku życia
  • dieta eliminacyjna – realizowana w oparciu o aktualne wskazania lekarza 

Kształtujemy właściwe nawyki żywieniowe poprzez:

  • stałe pory posiłków,
  • urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis – zdrowa dieta
  • nie podajemy jedzenia miedzy posiłkami
  • właściwe podejście opiekunów do spożywania posiłków przez dzieci ( dzieci nie SA zmuszane do jedzenia ale w umiejętny sposób zachęcane)
  • właściwa kulturę spożywania posiłków ( swobodna, przyjazna atmosfera, kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia, posługiwanie się sztućcami, spożywanie posiłków w grupie rówieśniczej)
  • brak w menu podstawowym słodyczy i dosładzania napojów,
  • między posiłkami podajemy dzieciom do picia wodę,

W jadłospisie podajemy informację o występujących w niej alergenach

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  • Skorupiaki i produkty pochodne;
  • Jaja i produkty pochodne;
  • Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  • Soja i produkty pochodne,
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
  • Orzechy,
  • Seler i produkty pochodne;
  • Gorczyca i produkty pochodne;
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  • Dwutlenek siarki i siarczyny
  • Łubin i produkty pochodne;
  • Mięczaki i produkty pochodne.

;

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach WRPO 2014-2020